31 Οκτωβρίου 2008

Όμορφη μέρα


Είναι όμορφο όταν ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και αντικρίζεις τις ηλιαχτίδες που μπαίνουν μέσα από τις γρίλιες του πατζουριού.

Ζεστές λωρίδες που χαϊδεύουν απαλά το πρόσωπο και σε ενθαρρύνουν να σηκωθείς, και να ανοίξεις το παράθυρο σου.

Να αφήσεις να σε πλημμυρίσει το φως.

30 Οκτωβρίου 2008

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Από μικρό παιδί θυμάμαι το αγαπημένο μου χρώμα ήταν το γαλάζιο. Αν και κοριτσάκι τα περισσότερα ρούχα μου καθώς επίσης τα παιχνίδια μου και αργότερα και τα σχολικά μου είδη ήταν σε αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Ακόμη και τώρα στο σπίτι μου έχω γαλάζιες πινελιές.

To γαλάζιο είναι το χρώμα που με συγκινεί και με εκφράζει. Αποτελεί την θετική μου δύναμη. Είναι η πηγή ενέργειας μου. Όταν θέλω να ηρεμήσω, να χαλαρώσω, να διώξω την ένταση της στιγμής κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι ότι είμαι μόνη σε ένα γαλάζιο φόντο. Ή άλλοτε πάλι ότι κολυμπώ σε γαλάζια καθάρια νερά.

Ποιές είναι όμως οι επιδράσεις των 5 βασικών χρωμάτων και των αποχρώσεων τους στην ψυχολογία του ανθρώπου;

Το γαλάζιο είναι το χρώμα του πνεύματος. Σύμβολό στοχασμού, προσευχής και του ουρανού, ακόμα είναι το χρώμα της απελευθέρωσης, του συντηρητισμού και της αποδοχής των υποχρεώσεων.. Σχεδόν κάθε είδος γαλάζιου είναι καλό αλλά οι βαθύτερες αποχρώσεις του είναι καλύτερες. Το ανοιχτό γαλάζιο δείχνει μικρό βάθος και έναν αγώνα προς την ωριμότητα. Οι πιο βαθειές αποχρώσεις γαλάζιου εκφράζουν κυρίως τους πνευματικά προσανατολισμένους.

Το πράσινο συμβολίζει την ζωή. Το καθαρό σμαραγδένιο πράσινο, ιδιαίτερα αν έχει μια χροιά γαλάζιου, είναι το χρώμα της θεραπείας. Είναι χρήσιμο, δυνατό και φιλικό. Έχει την συμπαντική έλξη της φύσης με την αίσθηση της ισορροπίας και της ικανότητας. Μια "πράσινη" προσωπικότητα προσπαθεί να υπερνικήσει την αντίθεση με σκοπό να επιτύχει αναγνώριση.

Το κίτρινο είναι το χρώμα της ενέργειας. Χαρακτηρίζει την δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα, την ανεξάντλητη ενέργεια, το θάρρος, την δύναμη του χαρακτήρα. Επίσης, σ' αυτό αποδίδονται τα αρνητικά χαρακτηριστικά της διαμάχης, εριστικότητας, δογματικότητας και του θυμού. Το άτομο που προτιμά το κίτρινο έχει την τάση να είναι απόμακρο από τους άλλους. Έχει τις καλύτερες προθέσεις αλλά σπάνια κάνει οτιδήποτε γι' αυτές. Το να απορρίπτει κανείς το κίτρινο, είναι σαν να απορρίπτει το καινούριο και την καινοτομία.

Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του ήλιου. Ένα ζωτικό και γενικά ωραίο χρώμα που δείχνει περίσκεψη και ενδιαφέρον για τους άλλους. Το χρυσαφένιο πορτοκαλί δείχνει αυτοέλεγχο. Ενώ το καφετί πορτοκαλί δείχνει μία έλλειψη φιλοδοξίας και μία στάση αδιαφορίας. Το άτομο που προτιμά το πορτοκαλί θέλει να επιτύχει σε οτιδήποτε ασχολείται. Αναζητά την διέγερση και αναζητά να βιώσει πλήρως την ζωή, άτομο είναι αισιόδοξο με πολλά ενδιαφέροντα.

Τέλος, το κόκκινο είναι ένα ερεθιστικό χρώμα. Συμβολίζει την δραστηριότητα, μια κινητήρια επιρροή.Τονίζει μια δυνατή σεξουαλική ορμή, δημιουργικότητα, επιθυμία για νέα πράγματα και νέους φίλους, ταξίδια και αλλαγές ακόμα και στο περιβάλλον. Στην αρνητική του όψη υπάρχει μία επιθετική, πολεμοχαρής στάση, εγωκεντρικότητα και αστάθεια. Οι "κόκκινες" προσωπικότητες θέλουν να είναι οι εμπειρίες τους τέλειες και πλήρεις.

Συμβουλευτική πηγή πληροφοριών: Edgar Cayce, Color and the Edgar Cayce Readings.

Καλημέρα

Λένε ότι από το πρωί φαίνεται η καλή μέρα, και η σημερινή από ότι φαίνεται θα είναι δύσκολη. Τόσα πράγματα που πρέπει να κάνω, τόσα που δεν θέλω και άλλα τόσα που θα ήθελα μα τα "πρέπει" προέχουν.
Για άλλη μια φορά θα ετοιμαστώ και θα βγω να αντιμετωπίσω την καθημερινότητα μου. Θα ανταπεξέλθω στα πρέπει μου και θα διεκπεραιώσω οποιαδήποτε εκκρεμότητα.
Για να σβήσω κάθε ένα από τα πρέπει που αναγράφονται στην σημερινή μου λίστα.
Μα όταν ξεμπερδέψω με τα πρέπει μου θα γυρίσω σπίτι, θα αλλάξω, θα βάλω τα "καλά" μου και θα ξαναβγώ.
Μα αυτή την φορά θα βγω για εμένα.
Για να αδράξω την μέρα μου, ή όσο τελοσπάντων χρόνο μου έχει απομείνει μέχρι να περάσει και αυτή.
Έτσι ώστε όταν γυρίσω ξανά σπίτι, και λίγο πριν με πάρει ο ύπνος να χαρώ που δεν άφησα την μέρα μου να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Θα χαρώ γιατί θα σκέφτομαι ότι ήταν όντως μια γεμάτη μα και καλή μέρα!

29 Οκτωβρίου 2008

Μια ιδέα χρώμα..

Χρώματα έντονα ξεπηδούν απ' την παλέτα μου.
Το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο, το μπλε,
που παίζουν, τρέχουν και γελούν ασταμάτητα.
Και έρχονται στην παρέα τους όλο χαρά να προστεθούν
το μωβ, το θαλασσί και το χρυσό,
που άκουσαν τα γέλια και ζηλέψαν.
θέλουν και αυτά να παίξουν.
Πιάνονται από το χέρι με τους φίλους τους και αρχίζουν,
να επιδίδονται σε ξέφρενο χορό αφήνωντας παντού το στίγμα τους.
Στροβιλίζονται στον καμβά της ψυχής,
και οι φωνές τους ακούγονται παντού.
Και ο καμβάς γεμίζει από χρωματικούς συνδυασμούς,
ανόμοιους με οποιονδήποτε άλλο.
Και το αποτέλεσμα φυσικά μοναδικό.
Και όλα αυτά με μια ιδέα.

Μια ιδέα χρώμα.